Meditation Kirtan Kriya…

Jag har länge tänk att jag ska steppa upp min meditation.. i utbildningen jag går så gör vi det och jag har det till viss del med det i min sadhana. Men jag har letat efter en guidad meditation.. men så hittade jag Kirtan Kriya.

För let´s face it.. jag har tre barn.. jag har noll tid att göra dessa saker helt ostört.. När jag har tid att verkligen göra min sadhana som jag vill är det fantastiskt men verkligheten gör att jag måste anpassa det mesta.. så just kirtan kriya är så perfekt då det hjälper mig att ”hålla koncentrationen” till meditationen.. jag ska berätta hur det går till och hur jag gör..

Kirtan Kriya är en klassisk mantrameditation som grundar sig i kundaliniyogan. Kirtan Kriya stimulerar och balanserar hypofysen och tallkottkörteln, två viktiga körtlar i hjärnan. Meditationen stimulerar och skapar också nya kopplingar mellan höger och vänster hjärnhalva. I yoga-traditionen används kirtan kriya därför för att bryta dåliga vanor som bygger på mentalt eller fysiskt beroende.

Googlat—”Det är vetenskapligt bevisat i forskning utförd av Nobelpristagaren Elizabeth Blackburn att Kirtan Kriya förlänger våra telomerer. Telomerer är ändarna på våra celler. Man kan likna dem vid “tejpen” i slutet av skosnören, som hindrar snöret från att luckras upp och falla isär. Varje gång en cell delar sig så förkortas telomererna något. Det är det som händer ju äldre vi blir, vi åldras, och när telomererna till slut är så korta att de inte kan dela sig mer så dör människan. Telomererna fungerar som skydd för våra celler så att de inte skadas och försämras. Förkortade telomerer och reducerad telomerase-aktivitet (cellenzymet som ansvarar för att ta hand om telomerernas längd samt reparera skador) associeras med för tidigt åldrande och död, samt förutser ett flertal hälsorisker och sjukdomar.”

Man använder sig av ett mantra när man mediterar samt handrörelser, s.k mudras.

Mantrat i meditationen består av de 5 primala ljuden och representerar skapelse-cykeln:

SA: det eviga, oändliga, kosmos, alltings början
TA: liv, existens
NA: död, förändring, transformation
MA: återfödelse

Mantrat uttalas eller sjungs på medvetandets tre språk:

Normal röst: Det mänskliga språket (världen)
Stark viskning: Kärlekens språk (längtan att få höra till)
Tyst: Det gudomliga, en mental vibration (det eviga, oändliga)

De olika mudras (handrörelser) som ingår i Kirtan Kriya har följande betydelse:

Gyan Mudra (tumme möter pekfingret): kunskap
Shuni Mudra (tumme möter långfingret): visdom, intelligens, tålamod
Surya Mudra (tumme möter ringfingret): vitalitet, livsenergi
Buddhi Mudra (tumme möter lillfingret): förmågan att kommunicera

Visualisera hur energi strömmar in genom toppen av ditt huvud och sedan ut igen genom tredje ögat.  Mantrat som upprepas under meditationen är ”Sa Ta Na Ma” på varje utandning. Mantrat upprepas i takt med handrörelserna (mudras) som utförs på båda händerna samtidigt. Tumme möter – pekfinger, långfinger, ringfinger och lillfinger medan dina händer vilar på dina lår.

– Säg eller sjung mantrat högt för dig själv i 2 minuter.
– Viska mantrat i 2 minuter.
– Tänk mantrat tyst i ditt huvud i 4 minuter.
– Viska mantrat i 2 minuter.
– Säg eller sjung mantrat högt för dig själv i 2 minuter.

Om du har det lugnt och fint hemma så kan du nog göra detta helt själv varje dag men om du har det mer som jag.. ett konstant hav av ljud och små människor som vill dig något så är det för mig helt avgörande att kunna bli guidad.. jag har skapat en jättebra spellist. Ni kan följa den så är det bara att göra detta varje dag..  kolla in spellistan HÄR

Jag rekommenderar verkligen spellistan.. den är indelad i ett intro, då du kan tona in och känna dig redo, sedan så är själva meditationen och så är det avslutande hymn.. då brukar jag passa på att låta rörelse komma ut.. som suficirklar eller hakcirklar.. eller kanske sittande katt-ko.. jag det som vill komma helt enkelt..och spellistan är bara 17 minuter.. då är även en into till hur du gör själva meditationen sist i spellistan så det tar inte lång tid..

Anna-Lenas meditation Kirtan Kriya heter den.. följ den och gör denna varje dag.. hinner jag så hinner du.. själva meditationen är bara 6 minuter.. du hinner göra den i bilen innan du hämtar på skola eller dagis.. sjunga mantran är nog bilen mitt bästa ställe…

Jag hoppas på att du hoppar på detta och testar.. att meditera varje dag är så jäkla bra! Men och nu måste jag säga ett stort MEN.. lägg ner all prestation! Låt det bara vara vad det är.. om du tänker på tusen olika saker och tappar bort dig och ja.. det går åt skogen mest hela tiden så fortsätt bara.. bara gör.. det blir bättre och bättre.. och försök tänka bort hur det bör var.. bara gör det…lägg bort kraven på den perfekta meditationen.. försök bara var i det som är och om tanken vandrar så vägled dig tillbaka.. en av anledningen till att Kirtan kriya är så bra för mig är just att jag hela tiden kan återkomma till mantrat..hoppas ni hakar på!

Om ni vill läsa mer så finns massa bra blogginlägg om just denna meditationen, kolla in Saraseviga.se

Det är bara att googla och youtubea finna massa info och massa låtar på Spotify.

Hoppas på att kunna inspirera någon av er till att testa.. ha det fint nu till vi ses igen..

Kram!

Taggat , ,

3 kommentarer till “Meditation Kirtan Kriya…

 1. God morgon Annalena❄️
  Tack för ett inspirerande inläGg om meditation.
  Jag testade spellistan, har En fUndering angående den ledda 6 min meditationen -Hur ska jag hinna andas och säga mantrat på utandning när det går så fort? Eller har jag missförstått??
  Lyssnade på intrO testade att MEDITERA till Låt nr 3 i min egen andningstakt och mantra o mudra på utandning. Jag ska verkligen försöka meditera även om det bara blir 5 min.
  GIllar verkligen både din blogg och insta?
  Hoppas du får en fin dag/Jill

  1. Ja jag tycker också att det går snabbt, men jag hinner nu efter lite träning.. sedan så låter jag det bli som det blir.. jag tänker att det får komma när det kommer.. jag kan tex inte koncentrera mig på att andningen ska komma genom huvudet och ut genom det tredje ögat.. jag kan inte visualisera detta samtidigt som jag säger mantra och mudras.. men kanske om ett tag..jag försöker att lägga bort alla rätt och fel och hur det borde vara.. jag bara gör.. och du va jätte bra att du kunde meditera till låt 3, helt perfekt! fortsätt bara meditera på ett sätt som passar dig.. det är precis som det ska.

   1. Tack ☺️? jag Fortsätter att andas och hitta mitt eget flow, några minuter är bättre än inga?
    Ha en fin månhelg/Jill

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *