Kvinnodagen 2018

Jag måste nog säga att kvinnodagen detta år är fyllt av mer hopp än vad jag kunde hoppas på.. hela #metoo som drog igång förra året var verkligen startskottet känner jag.. alltså lyckan! Jag tror att vi kanske inte kan se det nu när vi står här mitt i det men det är verkligen historiskt… känns så jäkla mäktigt att få vara med! Tack älskade systrar som är drivande och drar oss framåt.. tack!

Men jag tänker för att förstå och kunna se dom strukturer som råder i vårat samhälle så måste en faktiskt kunna lite om sin historia.. och då menar jag inte kanske direkt historia som den är skriven som vi lär oss i skolan.. nej jag menar vår historia.. kvinnans historia vilken är en helt annan än vad vi lär oss i skolan..

Jag måste faktiskt slå ett slag för denna bok.. alltså tack tack tack Agneta Nyholm Winqvist för att du skrev denna bok! Jag har ett special intresse och det är att läsa allt jag kommer över om trolldomsprocesserna som skedde i Sverige på 1600-talet,och jag måste säga att detta är verkligen en av mina favoritböcker i temat..

Så många gånger när jag läser denna bok måste jag sluta läsa.. andas och bara försöka hantera alla känslor som väcks.. sorgen över alla dessa kvinnor som torterades, tvingade till att bekänna kyrkans mäns förvridna syn på världen och slutligen bara för att få möta döden.. så förnedrade, bespottade.. så hatade.

” 15 åriga Kerstin Svensdotter ser och hör ingenting längre. Smärtan och rädslan förlamar henne. De 30 slag som hon fått utanför kyrkan hade varit så hårda att hon slutat skrika efter första slaget. Nu skulle hon få sin kyrkoplikt och få stå vid korset framför altaret och läsa den kristna tron och få sin absolution, men inte ett ord fick hon ur sig.

Två veckor tidigare hade dom avrättat hennes mor Marit Andersdotter i Nägård. Hennes mor hade hållit hårt om henne sista gången de sågs och lovat henne att allt skulle gå bra och att det inte var Kerstins fel. Nu var allt över och Kerstin kunde inte tänka på sin mor utan att tårarna kom. Hon hade varit så rädd när bönderna förhörde henne att hon sagt att modern fört henne till Blåkulla. Allt för att de skulle ge sig av. Skammen var förlamande. Det hon hade gjort var oförlåtligt.”

Den här bokan tar upp allt på ett så bra sätt..jag är så tagen av denna bok så jag bara vill att ni alla ska läsa den.. alltså så här.. om ni ska läsa en bok under 2018 så säger jag till er att den måste bli denna… ni hittar den HÄR

Här är ser ni mina boktips till er som vill läsa lite mer om trolldomsprocesserna, häxprocesserna.. det stora oväsendet..

Vägen mot Bålberget tycker jag är en fantastisk bok som gör att en får en större förståelse för hur livet faktiskt såg ut under denna tid och också denna bok tar upp arvet från allt detta… arvet vi för vidare generation från generation.. boken är Såå bra.. läs den!

ok sen har vi denna.. Häxornas försvarare ja denna bok är ju skriven av Jan Guillou så jag måste ju säga att han förklarar ju en hel del mycket detaljerat.. bra bok i ämnet.. bör läsas..

”Där stod hon nu naken i förnedringens yttersta gränsland tillsammans med sin mamma och sina medsystrar, på led med ryggen mot domare i väntan på stupstocken. Ljuden är så hjärtskärande att varje fiber i hennes kropp fryser till is.. bålens rök lägger sig som en tung, orosbringande dimma över åkrarna men ALDRIG att hon tänker erkänna. Aldrig någonsin.

Märit Andersdotter 53 år Nägård stigsjö”

Idag på Kvinnodagen skänker jag en tanke till de kvinnor som som blev avrättade uppe på Bålberget den 18 november 1674. De halshöggs nakna och brändes på bål i kraft av  kyrkans trolldomskommissionens dom. Under den här tidsperioden på 1600-talet, med sin kulmen 1674-1675, avrättades ca 300-400 kvinnor i Sverige. Den här tiden kallas för den kvinnliga förintelsen. Ångermanland är epicentrum för denna masslakten. Det sammanlagda antalet anklagade var nästan 700 stycken. Det sammanlagda antalet dödsoffer finns inget motstycke i svensk rättshistoria.

Jag hoppas att vi kan lära oss av vår historia att vi lära oss att se dessa mönster.. att vi i dag kan se dessa ”häxprocesser” hur vi kvinnor forfarande jagas och ska kränkas.. Jag är så otroligt glad att vi idag 2018 äntligen har startat att läka detta kollektiva sår, att vi nu äntligen börjar läka det historiska trasiga systerskapet. Vår tid är nu!

Systrar jag älskar er!

Taggat , , , , , , , , , ,

10 kommentarer till “Kvinnodagen 2018

 1. VIlket fabtastiskt fint och bra inlägg. Tack för det, för alla fina boktips ocH tack för dig kära medsyster ❤️

  1. tack fina du. Kram

 2. Mina ögon tåras av att läsa det du skriver anna-Lena, och jag ska läsa om vår historia det ska jag sannerligen…Kram till dig, fina kvinna!!

  1. kram till dig och ja läs boken, den är verkligen bra.. sedan finns massa annan litteratur.. jag kommer med ett inlägg till om bra böcker som skildra kvinnohistoria.. kram

 3. Javisst kjenner man litt mer håp i år, etter metoorevolusjonen.Og at feminismen har fått plass igjen på agendaen. Intresant men kvinnelig historie, takk for lesetipsene. Tenker på historien man lärte seg på skolen, minimalt med kvinnelige skikkelser man fikk lese om desverre.

  <3

  1. Ja jag upplever bara att man hasplade förbi denna bit i historien.. japp dom brände några häxor.. sen sa dom inte mer.. fast detta är ju en otroligt stor del i vår historia i hela Europa.. en blir så trött att kvinnans historia som suddats ut.. hoppas på ändring.. Kram

 4. […] ju mycket på om jag bidrar till det hela ändå..  jag försöker gör bra inlägg som dessa om Kvinnodagen, könsstympning, Bodyscrub, detox […]

 5. Historiepodden har gjort ett mycket bra program om de svenska häxprocesserna också. Avsnitt Nummer 196. Rekommenderas!

  1. tack, ska genast kolla upp det.

 6. […] om ni bara vill läsa en bok i detta ämne läs denna.. jag har tjatat om denna bok förr.. Här men den är så fantastik på alla vis.. Där mörker möter ljus, en resa i kvinnohistoria av […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *