Kvinnodagen 2019

Kvinnodagen 2019 och jag lämnar samma blogginlägg här på bloggen som jag gjorde 2018.. då detta är en av mina absolut hjärtefrågor.. vi kvinnor och våran historia… jag tror att en av anledningarna till varför så många kvinnor är så vilsna och så misstänksamma mot varandra har att göra med vår nedärvda historia som så många har glömt.. som vi inte får prata om… som vi bara ska glömma… som om den inte fanns… men det finns människor som skapat böcker för att vi ska kunna minnas.. förstå och se våra mönster.. ser arvet vi fått…om ni inte läst dessa böcker så snälla ge tid i era liv för dessa…

För at kunna se dom strukturer som råder i vårat samhälle så måste en faktiskt kunna lite om sin historia.. och då menar jag inte kanske direkt historia som den är skriven som vi lär oss i skolan.. nej jag menar vår historia.. kvinnans historia vilken är en helt annan..

alltså tack tack tack Agneta Nyholm Winqvist för att du skrev denna bok! Jag har ett special intresse och det är att läsa allt jag kommer över om trolldomsprocesserna som skedde i Sverige på 1600-talet,och jag måste säga att detta är verkligen en av mina favoritböcker i temat..

Så många gånger när jag läser denna bok måste jag sluta läsa.. andas och bara försöka hantera alla känslor som väcks.. sorgen över alla dessa kvinnor som torterades, tvingade till att bekänna kyrkans mäns förvridna syn på världen och slutligen bara för att få möta döden.. så förnedrade, bespottade.. så hatade.

” 15 åriga Kerstin Svensdotter ser och hör ingenting längre. Smärtan och rädslan förlamar henne. De 30 slag som hon fått utanför kyrkan hade varit så hårda att hon slutat skrika efter första slaget. Nu skulle hon få sin kyrkoplikt och få stå vid korset framför altaret och läsa den kristna tron och få sin absolution, men inte ett ord fick hon ur sig.

Två veckor tidigare hade dom avrättat hennes mor Marit Andersdotter i Nägård. Hennes mor hade hållit hårt om henne sista gången de sågs och lovat henne att allt skulle gå bra och att det inte var Kerstins fel. Nu var allt över och Kerstin kunde inte tänka på sin mor utan att tårarna kom. Hon hade varit så rädd när bönderna förhörde henne att hon sagt att modern fört henne till Blåkulla. Allt för att de skulle ge sig av. Skammen var förlamande. Det hon hade gjort var oförlåtligt.”

Den här bokan tar upp allt på ett så bra sätt..jag är så tagen av denna bok så jag bara vill att ni alla ska läsa den.. alltså så här.. om ni ska läsa en bok under 2019 så säger jag till er att den måste bli denna… ni hittar den HÄR

Här är ser ni mina boktips till er som vill läsa lite mer om trolldomsprocesserna, häxprocesserna.. det stora oväsendet..och kanske förstår ni det nedärvda arvet vi kvinnor har av allt detta.. sorgen…

Vägen mot Bålberget tycker jag är en fantastisk bok som gör att en får en större förståelse för hur livet faktiskt såg ut under denna tid och också denna bok tar upp arvet från allt detta… arvet vi för vidare generation från generation.. boken är Såå bra.. läs den!

ok sen har vi denna.. Häxornas försvarare ja denna bok är ju skriven av Jan Guillou så jag måste ju säga att han förklarar ju en hel del mycket detaljerat.. bra bok i ämnet.. bör läsas..

”Där stod hon nu naken i förnedringens yttersta gränsland tillsammans med sin mamma och sina medsystrar, på led med ryggen mot domare i väntan på stupstocken. Ljuden är så hjärtskärande att varje fiber i hennes kropp fryser till is.. bålens rök lägger sig som en tung, orosbringande dimma över åkrarna men ALDRIG att hon tänker erkänna. Aldrig någonsin.

Märit Andersdotter 53 år Nägård stigsjö”

Idag på Kvinnodagen skänker jag en tanke till de kvinnor som som blev avrättade uppe på Bålberget den 18 november 1674. De halshöggs nakna och brändes på bål i kraft av  kyrkans trolldomskommissionens dom. Under den här tidsperioden på 1600-talet, med sin kulmen 1674-1675, avrättades ca 300-400 kvinnor i Sverige. Den här tiden kallas för den kvinnliga förintelsen. Ångermanland är epicentrum för denna masslakten. Det sammanlagda antalet anklagade var nästan 700 stycken. Det sammanlagda antalet dödsoffer finns inget motstycke i svensk rättshistoria.

Jag hoppas att vi kan lära oss av vår historia att vi lära oss att se dessa mönster.. att vi i dag kan se dessa ”häxprocesser” hur vi kvinnor forfarande jagas och ska kränkas.. Jag är så otroligt glad att vi äntligen har startat att läka detta kollektiva sår, att vi nu äntligen börjar läka det historiska trasiga systerskapet. Vår tid är nu!

Systrar jag älskar er!

Taggat , , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *