Lucia..ja hur var det nu med Lucia…

I morgon är det Lucia..och ja jag älskar Lucia! När jag var liten så tyckte jag att Lucia var så fantastisk häftig.. alla olika historier en hörde om Lucia…Jag tyckte hon var sååå jäkla girl power…

Och har haft en föreställning om det.. hela  tiden.. tills jag läste denna bok.. Lucia, den svenskaste av alla traditioner av Håkan Strömberg.

Alltså det här är Lucia för mig.. bad ass helgon som offrade sig för kärlekens skull, som delade ut mat till dom fattiga med ljus i sitt hår… men alltså nja.. så var kanske inte fallet..

 Den här boken är så tusan bra! Den går igenom hela fenomenet med Lucia.. kopplingen mellan det svenska Luciafirandet och det italienska helgonet är väldigt osäkert. I Sverige upphör firandet av det katolska helgonet på 1500-talet. Ett par hundra år senare så beskrivs föreställningar och traditioner bundna till helgonets Lucias dag, den 13 december. Många av dem byggde på att natten till Luciadagen uppfattades som årets längsta, eller att Luciadagen var början på julen. En tradition var att en eller fler vitklädda kvinnor skulle gå runt på luciadagens morgon och bjuda på frukost. Vart denna sed kommer ifrån vet vi inte.

Vissa tror att det var en kvardröjande katolsk sed, att kvinnor ska föreställa helgonet Lucia. Oavsett ursprung har de olika formerna av svenskt firande, med luciafester, luciakarnevaler och Sveriges lucia tävlingar inte haft något med helgontro eller helgonlegenden att göra.. ska vi vara petiga så grundar sig vårt luciafirande på en kombination av en dunkel folksed och vikten av att äta på morgonen och en 1920-tals ide om att få fart på julkommersen…en Lucia karneval.

Jag rekommenderar verkligen att du läser denna bok.. vilken ögonöppnare.. snacka om att jag fick ett abrupt uppvaknande när jag förstod att Stockholms Dagblad har i stora drag skapat denna Lucia vi har idag och att den ideala Lucian är den ideala svenska flickan, sett ur ett patriarkalt överklassperspektiv på 1920 talet..japp.. så mycket för mitt lidande helgon…

Men jag är glad att jag har läst den.. men nu vet jag.. men jag tänker låsas lite och hålla kvar vid min helgon Lucia lite grann.. jag gillade ju henne så mycket.. bad ass Lucia..

Hoppas nu att ni får en fin Lucia men hoppas att några av er läser denna bok..

Kram

Taggat ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *