Halloween.. no spook… nja…

Jag försöker varje år att leda in mina barn på no spook… men det går som inte så bra.. det ska alltid vara blod som rinner och läskiga kostymer…

men jag fick som feeling.. kolla bara.. snälla häxan..

Det behöver ju inte vara så avancerat..den här outfiten passa mig perfekt.. mina barn tyckte bara att jag såg töntig ut.. men.. men..

se va.. mamma kan skapa magi…

jag kanske är en riktig häxa iallafall…

och ett riktigt häxskratt på det… nej men i ärlighetens namn så gillar jag verkligen halloween.. inte den där köphets delen.. men den fina delen, historian om Halloween..

Halloween firas alltid den 31 oktober och kom troligen till USA samtidigt med ättlingar till de hedniska kelterna. Samma dag firade kelterna nämligen nyår under namnet ”Samhain” omkring 8–900 f. Kr – en dag som bjöd på hemskheter och skräck för den keltiska befolkningen. Kelterna trodde att de döda reste sig från graven för att hemsöka de levande och hitta vägen till dödsriket på denna årets sista dag.

Därför gjorde kelterna allt för att skrämma gengångarna. På kvällen klädde folket ut sig för att lura de onda andarna. Masker och annan förklädnad skulle få de hemsökande döda att tro att kelterna precis som de hade återuppstått från de döda och skulle lämna dem i fred.De satte eld på rovor som de använde som lyktor för att hålla andarna på avstånd.

De irländska immigranterna och ättlingarna till kelterna tog med sig traditionen till USA när de kom dit på 1800-talet. Men i Amerika växte det inte lika mycket rovor som irländarna varit vana vid från sitt hemland. I stället bekantade sig de nya bosättarna med pumpan och på så sätt uppstod traditionen att skära ut ansikten och sätta in ljus i pumpor den 31 oktober… ja jag gillar ju att en lär sig historian till högtiden också.. inte bara bus eller godis… men det är för jäkla roligt med Halloween!!!

Här hemma är det planerat, bus eller godis, med följande myskväll med pyjamasparty.. jag kommer vara helt slut i morgon.. men om barnen somnar någon gång så har jag laddat med lite roliga Halloween filmer.. och tänka börja tipsa om den ända Halloween filmen du behöver egentligen…

Alltså jag kommer så väl ihåg när jag såg denna film för första gången.. jag ÄLSKADE den.. och gör det fortfarande…nästa film som jag bara dog när jag som 16åring såg var…

Den onda Cirkeln…Alltså dom var sååå coola och att vara häxa var det ända jag ville…

och så Cirkeln.. åhhh va jag tycker det är synd att det inte blev några fler filmer.. jag älskar denna.. förstår att böckerna är säkert hundra gånger bättre.. och jag jag borde nog läsa dom…

Sist ut vill jag tipsa om den här Lady in the Water… asså vart ska jag börja.. den är så otroligt vacker.. Jag älskar M. Night Shyamalans filmer.. så är det bara.. och nu när jag ändå är i tipsar tagen så kan jag ju bara tipsa om att leta efter dessa olika dvd på loppis..nya filmer köper jag inte.. hallå Netflix , HBO… men på loppis och secondhand tycker jag absolut en kan köpa en dvd..

och apropå Netflix så såg jag att dom gjort en remake av Sabrina tonårshäxan.. någon som tittat? Nej mina kära läsare nu måste jag ta tag i den här halloween och gå och karva mig ett par fingrar av mina soyadogs… japp nu kör vi igång!

Happy Halloween!

Taggat , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *