Menskopp… japp nu var det dax igen..

Japp nu var det dax igen.. nu tänker jag tjata om att vi kvinnor måste gå över till menskopp..

Jag använder denna OrganiCup.. den är helt fri från kemikalier..Hälften av jordens befolkning menstruerar under större delen av sitt liv. Tänk på hur mycket sopor som skapas varje månad av engångsprodukter vid menstruation.
Tänk på hur mycket kemikalier de innehåller och att vi för in dem i kroppen. Så nu förstår du att det är dax att byta ut ditt mensskydd.. nej det är inte farligt.. jag lovar!

så ser ni.. i den lilla kartongen så finns instruktioner till hur du gör…men vi tar det här också..Före första användning steriliserar du din menskopp genom att koka den 2-3 min. Tvätta dina händer noggrant med varmt vatten och tvål. Vid första användningen kan insättningen gå lättare om du sköljer koppen med vatten.
Du kan föra in menskoppen när du sitter står eller sitter på huk. Oftast hjälper det att grensla lite för att kunna föra in koppen.

Ok och något viktigt..Slappna av! Platta först till menskoppen och vik den sedan dubbel så att den bildar ett ”U” Håll koppen vikt medan du för in den i slidan. Det rätta läget i slidan hittar du genom att öva och bekanta dig med din egen anatomi.
Till skillnad från en tampong placeras menskoppen alldeles nära slidmynningen koppens knopp ska vara precis innanför slidmynningen när du har fått den på plats.

Menskoppen hålls på plats med hjälp av undertrycket som bildas när koppen vecklar ut sig och av slidmusklerna. För att undvika läckage, säkra att koppen har vecklat ut sig helt genom att vrida den ett varv. Om det är svårt att vrida koppen, kan du försiktig föra in ett finger längs med koppens sida för att kontrollera att kanterna inte är ihopklämda. Slidan lutar bakåt vilket innebär att det är lättare att hitta rätt läge för koppen om du vid införandet för koppen i riktning mot din ryggrad och sedan vinklar den lite uppåt eller nedåt, beroende på din anatomi.

En menkopp kan samla upp 3 gånger mer än bindor och tamponger, vilket betyder att de flesta personer bara behöver tömma den på morgonen och kvällen, inga avbrott under dagen eller natten. När du ska ta ut menskoppen ta ett ordentligt tag runt botten på menskoppen med tummen och 2-3 fingrar, kläm ihop koppen och vicka den försiktigt fram och tillbaka. På detta vis så bryts förseglingen (vakuumet) som håller menskoppen på plats, kanske hör du ett slurp ljud vilket är jättebra då vaccumet då släpper.. försök aldrig bara dra ut menskoppen, det kan kännas mycket obehagligt.

Nu ska ni få ett tips av mig som var ett av mina bekymmer med menskopp i början.. Jag tyckte att piggen skavde.. det var så otroligt obekvämt.. så jag klippte av den lilla piggen så det bara blev en liten knopp kvar…

Ser ni.. och nu är min menskopp helt fantastisk! Jag sätter in den på morgonen och sedan tömmer jag den på kvällen… jag glömmer typ bort att jag har mens.. bara mensvärken men allt det andra strulet är borta… frihet mina systrar!

Jag vet inte hur mycket jag får höra om menskoppar.. ”men det går ju inte.. den är för stor! Den ser konstig ut! Du är konstig! Hippiemensskydd! Nej tacka vet jag tampong! När fy fan va äckligt!”

Äckligt? Nej där brukar oftast gränsen gå för mig… för menskopp är då inte äckligt om en ska jämföra med tampong och binda.. nej visste du att ¼ av de vätskor som absorberas av en tampong är naturliga och nödvändiga slidsekret? En menskopp samlar bara upp och på så vis skapas ingen irritation och torrhet, samtidigt som den naturliga pH-balansen bibehålls. Alltså ni hör ju hur bra menskopp är och dom är inte äckliga.. jag tror nog att om du tycker det ska du nog ta dig en funderare på din kropp, din mens, att du är kvinna och hela den biten…

Nej mina medsystrar det är dax att testa detta nu, tänk bara på detta en stund..en menskopp betyder stora besparingar för dig och för vår planet. Tänk på allt det avfall som genereras av bindor och tamponger. En kvinna förbrukar i genomsnitt 11 000 bindor eller tamponger under sin livstid. En menskopp innebär 30 mg avfall istället för 30 kg. Du kan alla hålla med om att det finns bättre saker att spendera pengarna på än mensen. Jag hoppas verkligen att du är villig att testa! Jag tror inte att du kommer att ångra dig.. nu förtiden finns det ju massa olika menskoppar att testa men jag har fastnat just för denna Organicup och hoppas att ni testar runt och hittar det som passar just er.. menskopparna kan vara olika i storlek och i hårdhet.. men ge inte upp för när ni hittar rätt kopp kommer ni inte gå tillbaka.. jag lovar!

kram

Taggat , , , , , , ,

1 kommentar till “Menskopp… japp nu var det dax igen..

  1. Takk for påminnelse! Sist gang tenkte jeg at NÅ må jeg få kjøpt meg og prøvd menskopp, fordi jeg er så dritlei alt styret. Jeg skal skaffe en asap!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *